Utmärkta tips om hur man ger ett bra bröllopstal

Det finns en lång tradition att hålla tal på svenska bröllop. Att tala till brudparet är ett sätt att visa sin vördnad på ett öppet sätt där man kan dela med sig av sina känslor och tankar kring giftermålet och de två personerna som har gift sig. Svenska bröllop har en struktur för vem som talar när. Ordningen är att brudens far håller det första talet och sedan fortsätter talarlistan i ordning från hur nära släkt man är och därefter hur nära vän man är.

Vad ska ett bröllopstal innehålla

Talen förväntas innehålla både känslomässiga delar, bjuda på lite information om brudparet samt vara delvis humoristiska på ett positivt sätt. Inte sällan förekommer dock tal som går över gränserna och innehåller alltför mycket information om vad till exempel brudgummen gjort i sitt förflutna. Att hålla ett bra bröllopstal är alltså en fin balans som man måste tänka på i god tid före man håller det. Om man inte gör det är det lätt att det blir fel.

Man kan till exempel tala om brudklänningar och hur bruden valt den finaste av dem alla. Man kan också tala om brudparets framtid tillsammans och vad man önskar från den framtiden. Det går också bra att berätta historier från det förflutna och där peka ut vilka egenskaper makarna har och hur väl dessa egenskaper fungerar tillsammans.

Hur kan man öva in sitt bröllopstal

För att kunna hålla ett bra bröllopstal är det ofta en god idé att öva in det innan man faktiskt håller det. Att gå upp på scenen oförberedd är ofta ett bra sätt att bli nervös och inte kunna få fram de poänger man har på ett bra sätt. Det man kan göra för att öva in ett tal är att ställa sig framför spegeln och där hålla talet. Man kan också steg för steg ta bort delar ur det skrivna talet och istället ersätta varje del med en punkt som gör att man kommer ihåg vad man tänkt säga.

Därefter kan man ställa sig framför videokameran och hålla talet igen. Då kan man passa på att studera sig själv när man tittar på filmen och se vilka misstag det är man gör.

Slutligen kan man hålla talet inför någon i familjen och be om deras utlåtande. När detta väl är gjort har man hållit sitt tal ett antal gånger och då kan man anse sig vara mycket väl förberedd.

Ska man göra referenser till brudparets och gästernas klädsel

Ska man ge tips till brudparet när man håller sitt tal? Det kan man förstås göra men det är lätt att det uppfattas på fel så man behöver vara försiktig. Man skulle till exempel kunna ge dem tips om att spara pengar inför sin bröllopsresa genom att handla på JJ’s House. Det är ett välmenande tips så det ska väl gå an. Andra tips man kan ge är hur de kan ta hand om varandra men det är också ett känsligt ämne.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s